Používáte zastaralý prohlížec Internet Explorer, který pro zobrazovaní našich stránek nepodporujeme. Použijte prosím jiný prohlížeč.
Velikonoční otevírací doba: Od 29. 3. do 1. 4. jsou naše prodejny zavřené
CZK
EUR
Měna:

První podnik nové sezóny

Vytvořeno12.04.2017
Zase nám to začalo, konec povalování u televize, sezóna je tady. Prvním protažením ztuhlých svalů a zároveň prověrkou zimní přípravy byl tentokrát závod První šlápnutí v Novém Strašecí. Nová sezóna má pro mne zásadní změnu, letos se koná moje premiéra v nové kategorii čtyřicátníků. Na začátek kalendáře připravili pořadatelé UACu mírně zvlněnou trat a porci 75 kilometrů. Okruh je hodně hákovej a během závodu nefouká, očekávám tedy balík pospolu a hromadný dojezd. Mé očekávání se potvrzuje, jen ještě doplňuji pár dalších postřehů očima nováčka v druhém balíku, a to velké rozdíly v technice jízdy mezi závodníky, časté otáčení na špici balíku a z toho plynoucí nebezpečný vybočování ze směru, několikeré zavření v zatáčce kdy musím dost na brzdy a jen kroutím hlavou. Obecně vyšší nervozita, kterou oplývají jarní závody, je již normální a mě to nepřekvapuje. Během první poloviny závodu se moc nenastupuje, spíš si vždycky někdo vleze dopředu a jede tempo ze špice. To mi celkem vyhovuje, protože moje nohy ještě úplně nevstřebaly výškové metry pocházející z Kanárských ostrovů a při brutálnějších změnách tempa by to znamenalo velké utrpení. Pohybuji se zhruba v první patnáctce, ne že bych se bál roztržení skupiny, ale spíš kvůli menšímu riziku pádu. Zrovna, když si říkám, že je vše OK, bere za to v cílovém kopci Petr Čapek ze Sweepu a začíná se nám vzdalovat, zhruba v tom okamžiku někdo na levé straně hází vlnu a bere sebou asi deset lidí napříč balíkem. Dobržďuji na milimetry a trhám nohu z pedálu, jsou to vteřiny, ale dojíždění těch sta metrů bolí jak čert. Je to v podstatě rozhodující moment závodu, v pádu zůstává několik klíčových lidí, a tak uprchlíka ze začátku nikdo nesjíždí. Jsme v polovině závodu a vepředu je sice jednotlivec, ale výborný časovkář. Mizí nám z dohledu a než se čelo zase sjede a dá dohromady ke stíhání, má tak velký náskok, a ten nakonec udrží až do konce. Jinak poklona, skvělý výkon. Borci jako Libor Janoušek nebo Michal Rydval se starají o vysoké tempo a zkoušejí to roztrhat, ale při nulovém větru je balík hodně kompaktní, a tak se jde do hromadného spurtu. Cíl je na vrcholu terénní vlny s tím, že krátce před páskou se kopec citelně zvedne. Je to dojezd, který by mi mohl vyhovovat, držím se proto na čelních pozicích s úmyslem počkat na první nástup a zkusit se vyvézt. Přichází asi 200 metrů před cílem, sice se zvedám, ale hned zjišťuji, že moje akcelerace postrádá razanci. Jenom se kroutím a zvolený převod se mi nedaří roztočit. Držím to nicméně až na pásku a dávám to někde okolo desítky. Pro začátek celkem dobrý. Chce to ještě trochu dostat nohy do tahu a snad se to chytne. A možná, že o tom zase i něco napíšu. Říhoš kolokram-riha-prvni-slapnuti-nove-straseci-1 kolokram-riha-prvni-slapnuti-nove-straseci-2 kolokram-riha-prvni-slapnuti-nove-straseci-3

Sledujte nás na sociálních síťích

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies