Používáte zastaralý prohlížec Internet Explorer, který pro zobrazovaní našich stránek nepodporujeme. Použijte prosím jiný prohlížeč.
CZK
EUR
Měna:

Místo hub medaile

Vytvořeno03.09.2013

Minulý týden se v Estonském Rakvere a jeho okolí konalo mistrovství světa v MTBO. Během této akce se udělovaly celkem 4 tituly. Ve sprintu, na krátké trati, klasické trati a ve štafetách. Namísto houbařů se tak místní krajina hemžila po celý víkend sportovci, lovícími kontroly.

Jako první byl na programu sprint. Tato disciplína skutečně prověří jezdcův postřeh, jelikož se jedná o závod trvající přibližně 20 minut. Často se navíc koná v mapově velmi složitém terénu, jako je město, park nebo v jiném podobně nepřehledném terénu.

1

Trať letošního sprintu byla vedena z části městem, zbytek pak po přilehlých lyžařských tratích. Aby toho nebylo málo, tak pořadatelé ještě postavili několik kontrol na louku, kde se dokázali pěkně vyřádit a vytvořit bludiště vysekaných cest.

Do závodu jsem se vrhnul dost bezhlavě. Hned druhou kontrolu, která byla v již zmiňovaném bludišti, jsem díky ostře zvolenému tempu špatně namapoval a při hledání ztratil více jak půl minuty. Po zbytek závodu jsem se snažil manko dohnat, což se odrazilo na horší koncentraci a další drobné chybce, která mi sebrala dalších několik cenných sekund. Do cíle jsem nakonec dorazil se ztrátou 53 vteřin na vítěze, kterým se stal domácí Tonis Erm.

2

Výsledky MS ve sprintu:

1. Tonis Erm (Estonsko) 19:24min

2. Lauri Malsroos (Estonsko) +21s

3. Krystof Bogar (ČR) +53s

GPS záznam vybraných jezdců:

http://sportrec.navirec.com/ui/#18g0ahn

Další disciplínou v pořadí byla krátká trať. Na té, podobně jako na sprintu, rozhoduje zejména rychlé a správné rozhodování jezdce ve volbách a provedení postupů na kontroly. Na rozdíl od sprintu se však koná v lese a směrný čas na této tratí je okolo 50 minut.

Zdejší "krátkou" pořadatelé postavili na velmi spletitých lyžařských tratích a ještě celou trať pořádně zamotali. Namotané to bylo tak dokonale, že jsem si ke konci závodu při maximálním nasazení spletl pořadí kontrol a projel si hned dvě po sobě následující kontroly v opačném pořadí. Tato čtyřminutová chyba mi moc nepřidala k již tak ne podle představ odjetému závodu, a tak jsem se musel spokojit s 29. místem. Celkové manko na vítěze Tonise Erma bylo pět a půl minuty.

Výsledky MS na krátké trati:

1. Tonis Erm (Estonsko) 47:41min

2. Anton Foliforov (Rusko) +5s

3. Samuli Saarela (Finsko) +12s

…8. Marek Pospíšek (ČR) +44s

Po dni volna pak přišly štafety. Tato trať je v podstatě zkrácená krátká trať, většinou tak na 40 minut. Štafety, jako jediná mistrovská disciplína, mají hromadný start. Aby se předešlo tomu, že pojedou všichni spolu, tak jsou na trati tzv. farsty (každá štafeta má různě namíchané 3 varianty tratí mezi různé úseky, takže mají jednotlivé úseky různou trať, ale celá štafeta má dohromady stejnou trať).

Štafetu rozjel skvěle na prvním místě můj bratr František. Následoval Jan Svoboda, který chyboval a dovezl mi štafetu na 3. místě. Mě se povedlo ukázat naprosto čistou jízdu bez chyb a dovézt naší štafetu k historicky první zlaté medaili pro Českou Republiku.

3

Výsledky MS Štafet:

1. Česká Republika (F. Bogar, Svoboda, K.Bogar) 2:21:14h

2. Finsko (Niemi, Saarela, Laurila) +1:31min

3. Estonsko (Malsroos, Hallik, Erm) +1:55min

Celé mistrovství vyvrcholilo v sobotu závodem na klasické trati. Ta díky své délce prověří jak fyzickou, tak mapovou připravenost všech závodníků. Trať byla postavena převážně na rovině, v prostoru plném bažin a jezírek.

Po neblahých zkušenostech z předchozích závodů jsem nasadil obezřetnější tempo. Hlídal jsem si mapu, abych se vyvaroval chyb, a to se mi povedlo. Díky tomu jsem se po dojetí do cíle ujal vedení, které už mi nedokázal ani jeden z favoritů závodu sebrat. Stal jsem se tak prvním českým individuálním mistrem světa v MTBO.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výsledky MS na klasické trati:

1. Kryštof Bogar (ČR) 1:55:24

2. Samuli Saarela (Finsko) +3:06

3. Anton Foliforov (Rusko) +3:56

GPS záznam vybraných jezdců na "klasice":

http://sportrec.navirec.com/ui/#18g0bcg

Tímto závodem naštěstí celé mistrovství končilo, jinak by se mi cenné kovy pravděpodobně nevešly do batohu ?

Kryštof

Sledujte nás na sociálních síťích

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies